fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Bespaar nog meer met een groene lening

Bespaar nog meer met een groene lening

Toegevoegd op 4 januari 2018

Groene_lening

Kies je voor warmtepompen of andere duurzame bouwtoepassingen, dan bespaar je om te beginnen op je energiefactuur. Maar er is meer: je kan immers ook een goedkopere groene lening afsluiten.

Voordelig lenen bij de bank

Banken stimuleren duurzaam bouwen en renoveren met een voordelige lening. Je vindt ze terug onder namen als energielening, groene lening of eco-krediet. De meeste banken hebben zo’n lening in hun aanbod. En ze zijn goedkoper dan klassieke renovatieleningen.

Onafhankelijke organisaties als Bankshopper en Spaargids vergelijken voortdurend de tarieven van allerlei leningen. Stel dat je 10.000 euro leent op een termijn van 48 maanden, dan is dit de huidige top-5 van de groene leningen die beide organisaties vergeleken:

  1. Crelan energielening – rente: 1,39 % – maandelijkse aflossing: € 214,26 – totale interest: € 284,54
  2. CPH energiekrediet – rente: 1,59 % – maandelijkse aflossing: € 215,11 – totale interest: € 325,28
  3. KBC groene energielening – rente: 1,90 % – maandelijkse aflossing: € 216,44 – totale interest: € 389,12
  4. Belfius ecokrediet – rente: 1,90 % – maandelijkse aflossing: € 216,44 – totale interest: € 389,12
  5. BNP Paribas Fortis energiekrediet – rente: 1,95 % – maandelijkse aflossing: € 216,65 – totale interest: € 399,20

Uiteraard evolueren die bedragen en zijn ze ook afhankelijk van de concrete situatie. Het loont dus de moeite om een specifieke offerte aan te vragen bij de banken.

Een klassieke renovatielening zal je meer kosten, zoveel is duidelijk. Op dit ogenblik heeft de goedkoopste klassieke lening voor hetzelfde bedrag en dezelfde bedrag een rente van 2,55 %. Je betaalt op het einde van de rit 523,04 euro aan interesten.

Voordelig lenen bij de overheid

Is er in jouw gemeente een zogenaamd ‘energiehuis’ dan kan je een energielening afsluiten. Die kan je gebruiken voor energiebesparende renovaties of duurzame nieuwbouwwoningen. Je kan maximaal 15.000 euro lenen aan een rente van 2 % op een periode van 8 jaar.

Eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor én kwetsbare doelgroepen kunnen zelfs lenen aan 0 %. De termijn is dan 10 jaar, het maximale bedrag is 15.000 euro. Sommige niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen als scholen en vzw’s lenen aan 1 %. De termijn is dan ook 10 jaar, het maximale bedrag 15.000 euro.

Je kan nog tot het einde van dit jaar een energielening afsluiten. Kwetsbare doelgroepen (zoals mensen met een laag inkomen) en niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen kunnen dat nog tot eind 2019 doen.

Ook verschillende gemeenten bieden voordelige of zelfs renteloze energieleningen aan.

Wil je ook besparen op energiekosten én kiezen voor duurzame energie? Denk aan een geothermische warmtepomp om jouw woning of bedrijfsgebouw te verwarmen, te koelen en van sanitair warm water te voorzien. Contacteer ons snel voor meer informatie.

Go to Top