Ondiepe geothermie veroorzaakt geen aardbevingen
Toegevoegd op 19 juli 2019
Onlangs was een lichte aardbeving voelbaar in Dessel. De oorzaak was te vinden in de geothermiecentrale in het naburige Mol. Daar doet men aan diepe geothermie. En dat is iets helemaal anders dan de ondiepe geothermie die wordt gebruikt voor geothermische warmtepompen.
Ondiepe versus diepe geothermie
Bij geothermie wordt aardwarmte gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Maar de manier waarop dat gebeurt, kan sterk verschillen.
Wat is ondiepe geothermie?
Ondiepe geothermie gebruikt de thermische energie in de aarde voor de verwarming en koeling van gebouwen en voor de productie van sanitair warm water. Hiervoor boort men tot 300 meter diepte.
Bovendien wordt voor een geothermische warmtepomp gebruik gemaakt van een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat men geen (warm) grondwater aan de aarde onttrekt om een gebouw te verwarmen. Bij een gesloten systeem wordt een mengsel van water en glycol door de ondergrondse leidingen gestuurd. Die leidingen kunnen trouwens horizontaal of verticaal liggen. Omdat het om een gesloten systeem gaat, dat het grondwater ongemoeid laat, is er geen risico op aardbevingen.
Wat is diepe geothermie?
Diepe geothermie kan tot 2.500 meter en dieper gaan. Op die diepte is het bodemwater warm genoeg om rechtstreeks te worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen. We spreken dan ook over een open systeem. In principe kunnen op deze manier volledige wijken worden verwarmd.
De geothermiecentrale van Mol
Diepe geothermie biedt kansen op vlak van duurzame energie. Het is dan ook niet vreemd dat men actief onderzoek doet naar deze vorm van energievoorziening. Cruciaal daarbij is wel dat technologie is afgestemd op de ondergrond. Anders bestaat het risico dat er aardschokken ontstaan.
In Mol is sinds enige tijd de Balmatt-geothermiecentrale operationeel. De VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) genereert er energie uit aardwarmte. Die haalt men uit heet bodemwater uit injectieputten die kilometers diep zijn.
In de omgeving werden de laatste maanden enkele aardschokken waargenomen. De laatste schok dateert van 23 juni en haalde een magnitude van 2,1 op de schaal van Richter. De VITO onderzoekt hoe dit mogelijk was en legt de centrale in afwachting stil.
Ondiepe geothermie is een slimme keuze
Het mag duidelijk zijn dat ondiepe geothermie niets te maken heeft met deze aardbevingen. Het systeem van geothermische warmtepompen is dus helemaal veilig. Eigenaars van een warmtepomp en hun buren mogen op beide oren slapen. Meer nog: de voordelen van een geothermische warmtepomp spreken voor zich:
- Een lagere energiefactuur
- Een lager E-peil
- Amper onderhoud
- Een duurzaam energiesysteem
- Een groot gebruiksgemak
- Een aangenaam binnenklimaat waarbij ook passieve koeling mogelijk is
Heb je nog vragen over de veiligheid of andere aspecten van ondiepe geothermie? Contacteer ons vrijblijvend.