Horizontale captatie is een systeem dat gebruikt wordt bij geothermische warmtepompen. Geothermische warmtepompen zijn het type warmtepompen die het meeste energie opleveren. Bij een grond-warmtepomp wordt de energie dan ook onttrokken vanuit de grond. Aangezien hierbij minder grote temperatuurschommelingen voorkomen dan in de lucht, zal de energie die geleverd wordt veel constanter zijn.

Bij horizontale captatie wordt een gesloten bodemcircuit gebruikt dat op 1,5 à 1,8 meter diep begraven wordt. De buisjes zijn gevuld met een milieuvriendelijke antigel. De warmtepomp zorgt er dan voor dat de koudere vloeistof door de buizen stroomt, zodat de vloeistof stilaan warmer gemaakt wordt door de aanwezige aardwarmte.

Daarna stroomt de warmere vloeistof terug naar de warmtepomp. De warmtepomp zal via een koeltechnisch proces warmte onttrekken en opwaarderen naar een hoger temperatuurniveau. Het alternatief voor horizontale is verticale captatie, waarbij de buisjes meer in de diepte worden geïnstalleerd.

Voordelen van horizontale captatie

Lagere kostprijs dan verticale captatie

Doordat u bij horizontale captatie geen duurdere diepteboringen hoeft te laten uitvoeren, geeft dit meestal een lagere kostprijs dan bij verticale captatie.

Goed jaarrendement

Een geothermische warmtepomp geeft een hoog jaarrendement. Natuurlijk is dit nog afhankelijk van factoren zoals het oppervlakte van de horizontale captatie, de gebruikte warmtepomp, de hoogte van het grondwater …

Nadelen

Groter oppervlak nodig

Horizontale captatie heeft een bepaalde oppervlakte nodig om het systeem te kunnen plaatsen.

Meer info of een vrijblijvende prijsopgave voor jouw project? Contacteer ons gerust.

Lees meer over verticale captatie

Bereken uw kostprijs

Vraag vrijblijvend meer info aan