fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Toegevoegd op 24 november 2015

Hybride-warmtepomp

Warmtepompen zijn het efficiëntst wanneer ze worden ingezet in woningen die goed geïsoleerd zijn. Vaak gaat het dan ook om nieuwbouwwoningen, die erin slagen een hoog rendement te halen bij gebruik van een warmtepomp. Toch kunnen ook bestaande woningen baat hebben bij een warmtepomp. Het is daarbij alleen belangrijk om het juiste systeem te kiezen. Een hybride warmtepomp kan dan in veel gevallen een goede oplossing zijn.

Een hybride warmtepomp, wat is dat?

Traditionele warmtepompen halen al hun energie uit de natuur. Een hybride warmtepomp doet dat ook, maar enkel wanneer het rendement hoog genoeg is. De overige energiebehoefte wordt overgenomen door een gasketel. Vandaar ook de naam van dit type pomp: een hybride warmtepomp haalt het beste uit twee verschillende soorten verwarmingsbronnen.

Zo zal de warmtepomp voor de verwarming van de woning en het sanitaire water altijd kiezen voor het systeem dat het hoogste rendement biedt. Het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn, wanneer de buitentemperatuur normale waarden haalt. Tijdens erg koude winterdagen zal de gasketel een handje toesteken om een optimale verwarming te garanderen.

Een hybride warmtepomp, is dat de moeite?

Voordelen van de hybride warmtepomp

Bestaande woningen die minder goed geïsoleerd zijn dan nieuwbouwwoningen kunnen dankzij een hybride warmtepomp evenzeer gebruik maken van een efficiëntere en groenere verwarmingsinstallatie. Omdat de warmtepomp te allen tijde zelf kan beslissen welk verwarmingssysteem het hoogste rendement haalt, kan een hybride warmtepomp een besparing tot wel 30% op uw energiekosten opleveren.

Bovendien zijn hybride warmtepompen makkelijk te installeren omdat er geen breekwerken nodig zijn. Daarnaast kunnen ze op vrijwel elk bestaand systeem (met of zonder vloerverwarming) worden aangesloten. U heeft enkel een gasaansluiting nodig. Als kers op de taart zijn ze een stuk goedkoper dan klassieke warmtepompen.

Maar…

Toch blijft ook een klassieke warmtepomp een mogelijkheid voor bestaande woningen. De installatie van een hybride warmtepomp maakt immers vaak onderdeel uit van de renovatie van een woning. Het kan dan interessant zijn om tijdens die renovatie ook de isolatie van uw woning aan te pakken. Zo kan u vervolgens kiezen voor een volledig groene warmtepomp met een nog hoger rendement en een nog hogere besparing op uw energiefactuur.

Bij Eco Heating adviseren we u graag bij de keuze van de juiste warmtepomp voor uw woning. Contacteer ons voor meer informatie.

Go to Top