Beter focussen op hernieuwbare energie dan op woningisolatie
Toegevoegd op 28 april 2016
Tegen 2030 wil de EU 27% minder energie verbruiken. Maar is dat wel haalbaar in ons land? Volgens Arnold Janssens, professor Bouwfysica en Klimaatbeheersing aan de Ugent, moet de overheid de focus verleggen. Niet woningisolatie, maar de aard van de energie die de woning binnenkomt, zal het verschil maken.
Impact woningisolatie kleiner dan verwacht
Bestaande woningen hebben een lager besparingspotentieel dan verwacht. Dat blijkt uit binnen- en buitenlandse studies. Berekeningen met een potentiële besparingsfactor van vier zijn volgens Janssens onrealistisch. In werkelijkheid gaat het slechts om een factor van twee. En dat alleen wanneer we enkel kijken naar gasverbruik, en niet naar elektriciteit.
“Als je elektriciteit mee in rekening brengt, zitten we met een maximale besparing van 28% op het energieverbruik”, aldus Janssens. Het Europese doel van 27% wordt zo wel erg nipt.
Hoe komt dat dan? Janssens verklaart de beperkte energiewinst door het gedrag van de verbruikers. Door de sterke isolatie van de buitenschil houden we gemiddeld een hogere temperatuur aan in de volledige woning. Ook in kamers die we normaal gezien amper zouden verwarmen. Zo maakt de energiewinst plaats voor meer comfort.
Focus richten op hernieuwbare energie
Janssens sluit niet uit dat de klimaatdoelstellingen alsnog gehaald worden. Maar de focus moet verlegd worden naar CO2-neutrale energie. Daarbij pleit hij uitdrukkelijk voor warmtepompen op basis van hernieuwbare energie.
Dit kan de overheid op verschillende manieren aanpakken:
- Extra stimuleren van warmtepompen
- Bestaande energiepremies verstrengen en groeperen
- Regelgevend kader rond energiezuinig wonen uitbreiden naar de koop- en huurmarkt
Maar ook vandaag al moedigt de overheid de Vlaming aan om een warmtepomp te plaatsen. Contacteer ons gerust voor meer informatie.