fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Denk aan morgen en kies voor duurzaam bouwen

Denk aan morgen en kies voor duurzaam bouwen

Toegevoegd op 11 mei 2017

Duurzaam_bouwen

Het besef groeit dat duurzaam bouwen de norm wordt voor wie een nieuwe woning bouwt. Een warmtepomp is een belangrijk onderdeel van een duurzame woning. Maar er is nog veel meer mogelijk.

Kies voor duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling, dat is de “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”, aldus de VN. Anders gezegd: wat je vandaag doet, heeft geen negatieve gevolgen voor de toekomstige generaties.

Bouwen is een activiteit die veel energie en grondstoffen vergt. Kiezen voor duurzaam materialen is dus zeer nuttig bij het bouwen van een woning. Bovendien kan je er ook voor zorgen dat het gebruik van de woning zo weinig mogelijk fossiele energie opslorpt. Dat alles bereik je door duurzaam bouwen.

Spaar de open ruimte

De open ruimte is beperkt, zeker in een dichtbebouwd gebied als Vlaanderen. De Vlaamse regering kondigde niet voor niets een betonstop af vanaf 2040. Duurzaam bouwen betekent dat je bij voorkeur geen bijkomende open ruimte inpalmt.

Maar er is meer. Door te bouwen in stads- of dorpskernen, beperk je de toekomstige verplaatsingen. Veel voorzieningen zijn immers dichter bij huis. Bovendien is er een groter aanbod aan openbaar vervoer. En je kan veel afstanden te voet of met de fiets afleggen.

Ontwerp met oog op de toekomst

Woonbehoeften veranderen gedurende jouw leven. Denk nu al aan morgen en maak je woning aanpasbaar aan de noden van later.

Denken aan de toekomst, dat betekent ook kiezen voor duurzame materialen. Het aanbod duurzame bouwmaterialen is groot. Dit materiaal combineert meestal twee voordelen: een duurzame productie en een gezonde leefomgeving.

Verder besteed je best ook de nodige aandacht aan het energie- en watergebruik. Een warmtepomp, al dan niet gecombineerd met zonne-energie, bezorgt je warmte uit herbruikbare energie. Laat je warmte niet verloren gaan, dus zorg voor voldoende isolatie en ventilatie.

Laat je adviseren

Duurzaam bouwen is haalbaar, zowel voor vakmannen als doe-het-zelvers. Toch kan wat professioneel advies zeker geen kwaad. Hiervoor kan je terecht bij:

Vergeet ook niet dat zowel de Vlaamse overheid, de netwerkbeheerders als de steden en gemeenten duurzaam bouwen financieel ondersteunen met premies, voordelen en subsidies.

Wil je weten hoe een warmtepomp bijdraagt aan jouw duurzame woning? Aarzel niet ons te contacteren.

Go to Top