fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Hoe het klimaatakkoord de fossiele brandstofindustrie doet wankelen

Hoe het klimaatakkoord de fossiele brandstofindustrie doet wankelen

Toegevoegd op 23 december 2015

Tijdens de recente klimaatconferentie in Parijs werd het historische akkoord bereikt om de opwarming van de aarde te beperken tot 2%, met een streven naar slechts 1,5%. Dat impliceert dat we nog voor 2050 de drempel zouden halen van 100% duurzame energie. Een stevige ambitie dus, met ook stevige gevolgen voor de fossiele brandstofindustrie. Klimaatwetenschappers schatten de toekomst van bedrijven in fossiele energie dan ook weinig rooskleurig in.

Desinvesteringen

Het probleem van de klimaatopwarming is actueel en alomtegenwoordig. Daar zijn ook investeerders en banken zich goed van bewust. Volgens energiedeskundige Philippe Copinschi zal die bewustwording vooral in gedemocratiseerde en geïndustrialiseerde landen in het Westen een niet te onderschatten impact hebben op toekomstige investeringen in fossiele energie.

De publieke opinie en een positief imago zijn immers van groot belang voor zo goed als elk bedrijf. Als investeren in de fossiele brandstofindustrie zowel een risico als een taboe inhoudt, zal dat het aantal investeringen in die sector fors terugdringen. Desinvesteringscampagnes zullen daar alleen maar toe bijdragen.

Economische kansen

Toch zal het klimaatakkoord de economie niet ten val brengen. Bedrijven in zonne- en windenergie en in elektrische auto’s alsook de volledige bouwsector zullen niets dan baat hebben bij het bereikte akkoord. Ook zal het geld dat niet langer geïnvesteerd wordt in fossiele energie nu elders terechtkomen, en de kans is groot dat bedrijven in groene energie daarbij als winnaar uit de bus zullen komen.

Goed nieuws dus voor al wie het milieu een warm hart toedraagt! Kies vandaag nog voor een warmtepomp en draag alvast uw steentje bij aan het klimaat. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Go to Top