fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

CO2-uitstoot was nooit zo hoog, maar je kan er iets aan doen

CO2-uitstoot was nooit zo hoog, maar je kan er iets aan doen

Toegevoegd op 11 april 2019

CO2-uitstoot

In 2018 steeg het mondiale energieverbruik met alweer 2,3 %, liet het Internationaal Energieagentschap (IEA) zopas weten. Het IEA is een onafhankelijke instantie. Helaas werd hiermee een nieuw record gevestigd. Belangrijk nieuws dus, dat in de Vlaamse pers weinig aandacht kreeg. Het Nederlandse NRC kwam er wel mee naar buiten. Deze situatie stelt de verantwoordelijkheid van overheden en bedrijven op scherp. Verder in deze blog lees je hoe je daar ook als individuele burger iets kan aan doen.

Enkele cijfers geven meer inzicht in de situatie:

  • 1/3 van de CO2-uitstoot komt van steenkool.
  • 70% van de toegenomen energievraag is voor rekening van fossiele brandstoffen.
  • Gas zit echter in de lift, met een stijging van 4,6 %.

De toename van de CO2-uitstoot is opmerkelijk, want het leek de goede richting uit te gaan. In de periode 2014-2016 was er immers geen stijging. Toch neemt de uitstoot sindsdien weer toe. Het lijkt erop dat de wervende kracht van de Klimaatconferentie van Parijs (2015) is verminderd. De toename van de energievraag was dit decennium nooit groter dan vorig jaar. De economische groei blijkt dus gepaard te gaan met een stijging van de energievraag en de CO2-uitstoot. Nochtans was het de bedoeling om die economische groei te realiseren zonder bijkomende negatieve effecten op het klimaat.

Ook als individuele burger kan je bijdragen aan een beter klimaat.

Gas is valse oplossing

Met een sterk stijgende vraag in onder meer de Verenigde Staten en China lijkt gas stevig in de lift te zitten. Maar hoewel gas voor minder schadelijke stoffen in de atmosfeer zorgt dan olie, is het zeker geen groene energiebron. Het is en blijft een fossiele brandstof. Gas kan dus hoogstens een tijdelijke rol spelen in de transitie naar een fossielvrije wereld.

Kies zelf voor duurzame energie

De toestand is dus ernstig, maar niet hopeloos. Ook als individuele burger kan je bijdragen aan een beter klimaat. Verwarming op gas of stookolie vormt een belangrijk onderdeel van de CO2-uitstoot van een gezin. Door te kiezen voor een duurzame manier van verwarmen, zet je dus een grote stap in de goede richting. Met een geothermische warmtepomp kan je trouwens ook je woning koelen en zorgen voor sanitair warm water. Zo combineer je comfort met nog een extra klimaatinspanning.

Een geothermische warmtepomp heeft elektriciteit nodig als aandrijfenergie. Maar ook daar kan je op duurzame wijze zelf voor zorgen. Met zonnepanelen produceer je zelf groene stroom en die kan je gebruiken om je warmtepomp te laten draaien.

Heb je nog vragen over de combinatie van een geothermische warmtepomp en zonnepanelen? Contacteer ons gerust.

Go to Top