Duurzame energie vind je overal
Toegevoegd op 23 oktober 2017
Duurzame energie kom je op heel veel plaatsen tegen. Zo kiezen ook universiteiten, gemeenten, bedrijven en de kerk voor duurzaamheid. En vaak opteren ze daarbij ook voor warmtepompen.
Universiteiten en hogescholen
Grote gebouwen, focus op innovatie en ontwikkeling, een publiek dat bestaat uit degenen die morgen keuzes op vlak van energie zullen maken: dat universiteiten en hogescholen investeren in duurzame energie is eigenlijk niet meer dan logisch. Een voorbeeld? De UAntwerpen opende vorig jaar een zeer duurzaam gebouw voor de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. In het gebouw zorgt betonkernactivering voor het koelen van computerlokalen. De bodemtemperatuur volstaat om het water in de leidingen te koelen. De vrijgekomen warmte wordt in andere ruimtes vrijgegeven of in de bodem opgeslagen. Het kan de toekomstige ingenieurs alleen maar inspireren om later zelf met duurzame energie aan de slag te gaan.
De kerk
De Belgische bisschoppen riepen eerder deze maand in een engagementsverklaring op om fossiele brandstoffen te schrappen. Ze vragen aan de financiële instellingen waarmee ze samenwerken om de investeringen in fossiele brandstoffen te vervangen door investeringen in bedrijven en projecten die duurzame energie promoten. Eerder riep ook paus Franciscus op om ondubbelzinnig werk te maken van een duurzame toekomst. In België ondersteunt de kerk initiatieven om het energieverbruik van plaatselijke kerken en parochies te verduurzamen.
Bedrijven
Ook veel bedrijven zien in dat duurzame energie de enige toekomstgerichte optie is. Bovendien kan het hen helpen om de kosten te drukken. Daarin kunnen ze de nodige ondersteuning en advies krijgen. Zo kunnen KMO’s en zelfstandige ondernemers beroep doen op de Energiecoach van UNIZO. Die helpt om het energiebeleid van de onderneming te optimaliseren.
Gemeenten
Wil je zelf investeren in een warmtepomp of andere duurzame energieoplossingen, dan kan je in veel gemeenten een subsidie krijgen. Maar de lokale overheden proberen vaak ook zelf het goede voorbeeld te geven. De stad Gent zal bijvoorbeeld de warmte voor het overdekte binnenplein van het Wintercircus uit de grond halen. Hiervoor wordt een BEO-veld (Boorgaten Energie Opslag) aangelegd. De constante temperatuur van 8° tot 10° C op 149 meter wordt via 30 tot 35 boorgaten gebruikt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.
Ben jij ook op zoek naar een duurzame energieoplossing? Contacteer ons gerust voor meer info over ons aanbod.