fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Geothermie midden in de stad: het kan

Geothermie midden in de stad: het kan

Toegevoegd op 15 februari 2018

Geothermie in stad

Bij geothermische boringen denk je misschien vooral aan landelijke regio’s. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Ook midden in de stad kunnen particulieren en bedrijven genieten van een geothermische warmtepomp. Meer nog: Eco Heating realiseerde al verschillende geothermische projecten in stedelijk gebied.

Boringen in Brussel

Op dit ogenblik wordt in de Brusselse gemeente Anderlecht geboord tot op 120 meter diepte. Op die manier wil men nagaan of de plaatselijke ondergrond geschikt is voor geothermie. De boringen passen in een ruimer initiatief om de Brusselse bodem in kaart te brengen. Door boringen als die in Anderlecht leert men de samenstelling van de bodem kennen en is het ontwerpen van een gepast geothermisch systeem mogelijk.

Grote gebouwen en particuliere woningen

Grote gebouwen in Brussel als het nieuwe NAVO-gebouw in Evere of het Chirec-ziekenhuis in Oudergem genieten al van geothermie. Ook kleinere, particuliere warmtepompprojecten doen het goed in Brussel, al heeft de hoofdstad wel nog een inhaalbeweging te maken. Nochtans bestaan er in Brussel – net als in Vlaanderen – subsidies om als particulier een warmtepomp te laten installeren. De wetenschappelijke boringen die nu aan de gang zijn kunnen de populariteit van de warmtepomp in de hoofdstad alleen maar aanzwengelen.

“Altijd rendabel”

“Als een gebouw goed geïsoleerd is, dan is geothermie altijd rendabel. Maar men moet weten hoe het gebruikt moet worden”, zegt Estelle Petitclerc van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Het Nieuwsblad. Het KBIN is één van de partners achter de Brusselse proefboringen.

Niet alleen in Brussel

Uiteraard is geothermie ook perfect mogelijk in andere stedelijke omgevingen. Eco Heating heeft ruime ervaring met geothermische boringen en de installatie van warmtepompen in stedelijke woningen en gebouwen. Zo realiseerden we al warmtepompprojecten in het centrum van Gent en andere Vlaamse steden.

Project in Sint-Niklaas

Recent realiseerden we een warmtepompsysteem in het sociale woonproject Evo Gardens in Sint-Niklaas. Elk van de 32 woonunits kreeg er een individueel warmtepompje. Dat dit de visie van Eco Heating onderstreept, las je al in een vorige blogpost. Wij vinden namelijk dat geothermie voor iedereen bereikbaar moet zijn. Maar het is dus ook een zoveelste bewijs dat geothermie in de stad perfect mogelijk is.

Meer info over geothermie in de stad? Contacteer ons gerust.

Go to Top