fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Investeren in zonnepanelen in 2021, een slimme keuze

Investeren in zonnepanelen in 2021, een slimme keuze

Toegevoegd op 20 november 2020

Geothermische-warmtepompen

Een nieuw jaar, betekent meestal een hoop nieuwe voornemens. In 2021 kan het een slimme keuze zijn om de installatie van zonnepanelen toe te voegen aan het lijstje nieuwe voornemens. Vanaf 1 januari kent de Vlaamse Overheid namelijk een nieuwe premie toe aan de installatie van zonnepanelen. Ook wordt het huidige tarief aangepast van een terugdraaiende meter naar een digitale meter. Kortom, 2021 brengt heel wat voordelen mee voor de installatie van zonnepanelen. Wij lijsten ze alvast even voor je op in deze blog.

De nieuwe Vlaamse premie voor de installatie van zonnepanelen

De nieuwe Vlaamse premie voor de installatie van zonnepanelen is van toepassing op gebouwen die reeds voor 1 januari 2014 waren aangesloten op het Fluvius Distributienetwerk. De premie voor installatie in het jaar 2021 bedraagt maximum 40% van de totale installatiekost van de zonnepanelen, met een maximum van €1.500. Vanaf 2022 wordt het bedrag van de premie jaarlijks met ongeveer een kwart verminderd.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Per kWp (de meeteenheid die het vermogen van de zonnepanelen uitdrukt in normale omstandigheden) ontvang je een premie van €300. Dit bedrag geldt tot 4 kWp. Kan de installatie daarentegen een hoger vermogen dan 4 kWp leveren, dan ontvang je €150 extra per kWp. De premie wordt begrensd tot op 6 kWp.

Bijvoorbeeld als je zonnepanelen installeert op jouw dak, met een vermogen van 4,75 kWp, ontvang je een premie van (4*300 euro) + (1,75*150 euro) = € 1.462,50. Dankzij de nieuwe premie blijft de rentabiliteit van je nieuwe zonnepanelen gemiddeld rond de 10 jaar.

Geldt de premie voor iedereen?

Neen, helaas niet. Zoals eerder vermeld geldt de nieuwe Vlaamse premie voor de installatie van zonnepanelen op gebouwen die reeds voor 1 januari 2014 aangesloten waren op het distributienetwerk van Fluvius. Nieuwbouwwoningen vallen hier vervolgens niet onder. Niet getreurd want nieuwbouwwoningen genieten wel van andere voordelen bij de installatie van zonnepanelen. Zo kan je een vermindering ontvangen van 50% tot wel 100% op de onroerende voorheffing, gedurende 5 jaar als de woning voldoet aan de BEN-normen.

Nieuw tariefsysteem voor het elektriciteitsnetwerk

Naast de nieuwe premie voor de installatie van zonnepanelen, kondigt de Vlaamse Overheid ook een nieuw tariefsysteem aan ter vervanging van de terugdraaiende meter. Het nieuwe tariefsysteem, ook gekend onder de naam ‘injectietarief’, bestaat eruit dat je een vergoeding krijgt voor je eigen geproduceerde elektriciteit die je terug in het net injecteert. 

Het injectietarief geldt, net als de nieuwe premie, vanaf 1 januari 2021 en is van toepassingen op 2 soorten zonnepaneelinstallaties.

  1. Alle zonnepaneelinstallaties die vanaf 1 januari 2021 de leeftijd van 15 jaar of ouder bereiken.
  2. Alle nieuwe zonnepaneelinstallaties die dateren vanaf 1 januari 2021.

Waar vroeger de meterstand opliep wanneer je stroom uit het elektriciteitsnet verbruikte of terugliep wanneer je eigen overtollige stroom injecteerde, gebeurt het vandaag anders. Je krijgt een vergoeding telkens je het elektriciteitsnet voedt met overtollige stroom van je eigen zonnepanelen. De vergoeding dekt immers niet de distributie- en transportkosten, of belastingen. Om die reden blijft het interessant om je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk te gebruiken of op te slaan. Het prosumententarief dat jaarlijks betaald moet worden komt daardoor te vervallen voor wie de investering in zonnepanelen maakt vanaf 2021.

Een hoger rendement van zonnepanelen dankzij de koppeling met een warmtepomp

Zoals hierboven aangegeven wordt de installatie van zonnepanelen nog interessanter als je zoveel mogelijk inzet op zelfverbruik. Zoals de naam al doet vermoeden, is zelfverbruik het verbruiken van de energie of elektriciteit die je zelf opwekt via de zonnepanelen op het dak. Daarbij wordt dus geen elektriciteit uit het elektriciteitsnetwerk gehaald, waardoor je minder dient te betalen.

Het zelfverbruik van zonnepanelen kan verhoogd worden door de koppeling met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt het overgrote deel van zijn energie uit aarde of lucht. Om het systeem te laten werken, is er elektrische energie nodig. Bij lucht/water warmtepompen is het aandeel elektriciteit ongeveer 1/3 van het totaal geleverde vermogen. Bij geothermische systemen daarentegen, zakt de nodige elektrische energie tot ongeveer 1/4. Met een slimme regeling van de warmtepomp is het mogelijk om energie op te slaan in je vloer, in het buffervat en de boiler op momenten dat er zonne-energie beschikbaar is. In geval van geothermie kan je door middel van passief koelen bijkomend ook energie opslaan in de bodem, om deze in de winter terug aan de bodem te onttrekken. 

Op die manier krijg je een verwarmingssysteem dat helpt om de energie te gebruiken op het moment dat ze beschikbaar is en zo het hele jaar door een zeer stabiel en comfortabel binnenklimaat geeft. gerust, wij beantwoorden al jouw vragen.

Ben jij klaar om je zelfverbruik te vergroten of wens je meer informatie over de koppeling met een warmtepomp? Contacteer ons gerust, wij beantwoorden al jouw vragen.

Go to Top