fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warmtepomp premies en subsidies voor particulieren in 2015

Warmtepomp premies en subsidies voor particulieren in 2015

Toegevoegd op 26 december 2014

Warmtepomp-premies-subsidies-2015

Wie een warmtepomp installeert en investeert in een energiezuinige woning, kan steun krijgen van verschillende overheden, gemeentes of de elektriciteitsnet beheerders.

Premies van de netbeheerder

De Vlaamse overheid verplicht de Vlaamse elektriciteitsnet beheerders (zoals Infrax en Eandis) om energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen. Eén van de zaken die daaronder valt is een warmtepomp. Een warmtepomp wordt als energiebesparend beschouwd omdat het een laag verbruik heeft (link naar verbruik invoegen) en een hoog rendement kent. Je verwarmt als het ware met de warmte uit lucht en aarde, afhankelijk van het gekozen systeem.

Hoeveel bedraagt de premie van de elektriciteitsnet beheerders?

De premie is afhankelijk van vele factoren (zoals bijvoorbeeld het type warmtepomp), maar kan in ieder geval maximum 1.700 euro bedragen. Een uitzondering op deze regel geldt als de warmtepomp werd geplaatst als vervanging van een reeds bestaande elektrische weerstandsverwarming. In dat geval verdubbelt de premie alsook het maximum, dat wordt dan 3.400 euro. Hier zijn nog enkele voorwaarden aan verbonden. Bovenal is van belang of u investeert in een bestaande woning of appartement, of in een nieuwbouwwoning.

Lager BTW-tarief

Als uw woning ouder is dan 5 jaar, dan geldt nog steeds een verlaagd tarief van 6% BTW voor het uitvoeren van renovaties, terwijl dit voorheen 21% bedroeg. De plaatsing van een warmtepomp valt hier ook onder.

Premies gegeven door de gemeente

Ook handig om te weten is dat sommige gemeentes premies en subsidies geven voor de integratie van een warmtepomp systeem. Kijk daarvoor op de website van Energie Sparen Vlaanderen om jouw mogelijke subsidies te zoeken.

Wat verandert er in 2015?

De premies die de elektriciteitsnet beheerders geven voor de integratie van een warmtepomp systeem blijft behouden in 2015. Ook het lager BTW tarief (6% in plaats van 21%) blijft voorlopig gelden. Er zijn dus niet meteen wijzigingen voor de energiepremies.

MAAR: Opgelet, in de toekomst worden de premies voor investeringen die energie besparen wel afgebouwd. Een beslissing hierover wordt zelfs al verwacht in de eerste helft van 2015! Ook het verlaagde BTW tarief zal waarschijnlijk aangepast worden. Normaal is het wel zo dat deze wijzigingen in principe pas kunnen ingaan vanaf 1 januari 2016.

Heb je interesse in een warmtepomp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen jou bijstaan met onze know-how en technische kennis.

Go to Top