2. Dimensionering

Nadat we een eerste budgettering van de warmtepomp hebben opgesteld, werken we die verder uit tot een gepersonaliseerd voorstel. Om dit te doen, bepalen we de dimensionering van jouw warmtepomp. Het is namelijk erg belangrijk dat het warmtepompsysteem dat we bij jou installeren, helemaal op maat is van jouw behoeften, het gebouw en de plaatselijke situatie. De dimensionering van de warmtepomp is dus een cruciale tweede stap in het proces dat leidt naar jouw warmtepomp.

Wat bepaalt de kostprijs van een warmtepomp?

Om jouw budget te bepalen dien je rekening te houden met allerlei positieve factoren die de prijs beïnvloeden.

De kwaliteit van de bodem

Het type van warmtepomp

De beschikbare ruimte

De totale oppervlakte van jouw woonst

Het gewenste vermogen

Gedetailleerde gegevens nodig

Om tot de dimensionering van de warmtepomp te kunnen overgaan, hebben we enkele gedetailleerde gegevens nodig. Daarom volgt deze stap na de goedkeuring van je bouwaanvraag waardoor al deze gegevens beschikbaar zijn. Denk daarbij aan:

  • Plannen van jouw woning (indien mogelijk in DWG-formaat): deze plannen schetsen een beeld van de te verwarmen oppervlakte en de beschikbare ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp.
  • Isolatiegegevens: alle mogelijke informatie met betrekking tot de isolatie van jouw ramen, muren en vloeren. Ook het EPB-verslag is daarbij noodzakelijk.
  • Aantal inwoners: de warmte die gegenereerd moet worden is (met name voor sanitair warm water) afhankelijk van het aantal personen dat de woning betrekt.
  • Sonderingsrapport: een sonderingsrapport geeft meer informatie over de opbouw en het draagvermogen van de bodem.

Warmteverliesberekening

Een andere factor die de dimensionering van de warmtepomp bepaalt is het warmteverlies. De warmteverliesberekening geeft een duidelijk beeld van de benodigde warmte om een constante globale temperatuur van 20° C aan te houden en de woning van het nodige sanitair warm water te voorzien. De geothermische warmtepomp wordt gedimensioneerd om die hoeveelheid warmte uit de grond te halen. Indien nodig kunnen we een energieaudit uitvoeren om jou een duidelijk advies te geven hoe je de warmteverliezen in jouw woning kan beperken.

Nadat we zorgden voor de dimensionering van de warmtepomp gaan we in een derde stap ook de situatie ter plaatse controleren om zeker te zijn dat alle berekeningen stroken met de realiteit.

Stappenplan:

Wegwijs in de Geothermie

Wat zijn belangrijke fasen om rekening mee te houden? Wat hebben we nodig? Wie bezorgt dit? Ontdek dit en meer in ons stappenplan!

Stappenplan Eco Heating
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.