Een warmtepomp is een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem. Bij een warmtepomp zal je dan ook een rendement op jouw investering zien, wat je natuurlijk in rekening moet brengen bij het berekenen van de kostprijsvan uw warmtepompinstallatie.

Wat kost een warmtepomp?

Het plaatsen van een warmtepomp wordt vaak aanzien als een dure investering. Echter wordt de terugverdientijd vaak overschat.

Mensen staren zich vaak blind op de aankoopprijs, terwijl ze geen rekening houden met de onderstaande zaken:

 • Er is een groot aantal beschikbare premies. Om je te helpen bij de financiering van een warmtepomp zijn er verschillende bronnen die een premie aanbieden. Dit kan dan gaan van de netbeheerder tot de verschillende overheidsorganen.
 • Een warmtepomp is duurzaam. Een goed geplaatste warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar.
 • Een warmtepomp vereist geen onderhoud. De plaatsing en aanschaf van de warmtepomp zijn vrijwel de enige kosten die u maakt voor de aannemer. Daarna heb je in principe geen onderhoud meer nodig, wat je natuurlijk in de komende jaren minder geld kost.
 • Aangezien de energieprijzen in stijgende lijn blijven gaan, is het aangewezen om hierop te besparen. Door het gebruik van een warmtepomp kan je dan ook een hoop besparen op uw energiefactuur.
 • De verwarmingstoestellen die betrouwen op fossiele brandstoffen, zoals stookolie of gassen, zullen steeds te maken krijgen met schaarser wordende fossiele brandstoffen. In een economie waarbij de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod, is het dan ook logisch aan te nemen dat ook deze fossiele brandstoffen steeds duurder zullen worden.
 • Er zijn meestal geen bijkomende kosten voor koeling. De meeste warmtepompen hebben ook de mogelijkheid om een woning af te koelen bij hoge buitentemperaturen. Hierdoor heb je dan ook geen bijkomende investering in de vorm van airco nodig, die enkel in de zomer draait.

Wat bepaalt de prijs van een warmtepomp?

Er zijn enkele factoren die de prijs van een warmtepomp bepalen.

 • Het type warmtepomp
  • Warmtepomp lucht/lucht: Het type warmtepomp lucht/lucht is het meest bekend in de vorm van airconditioning. Dit type warmtepomp onttrekt energie aan de lucht, en blaast die verwarmde lucht de te verwarmen ruimtes in. Dit systeem is het goedkoopste systeem, dankzij de lage investeringskost.
  • Warmtepomp grond/water: Dit type warmtepomp haalt warmte uit de grond, en maakt dus gebruik van de natuurlijke aanwezige aardwarmte.
  • Warmtepomp water/water: Dit type warmtepomp haalt warmte uit opgepompt grondwater of oppervlaktewater. De investering ligt vrij hoog omdat er putten geboord moeten worden, maar ook het rendement ligt doorgaans hoger.
 • Het gewenste comfort. Klassieke radiatoren zijn meestal goedkoper in installatie, maar kunnen zeker niet op tegen het hogere rendement en comfort van vloerverwarming.

Hoeveel kost een energiezuinige verwarming en/of koeling nu precies in jouw specifieke situatie? Wat zal het je opbrengen? Contacteer ons en we bekijken het samen met jou!

Gebruik onze budgetteringstool

Het rendement van een warmtepomp

Soorten warmtepompen